Menu
Městský úřad Velké Pavlovice Náměstí 9. května 700/40, 691 06  Velké Pavlovice tel: +420 519 428 101, e-mail: podatelna@velke-pavlovice.cz
Rozhledna - obrázek v záhlaví
Meruňky - obrázek v záhlaví
Víno - obrázek v záhlaví
Kostel - obrázek v záhlaví
Hody - obrázek v záhlaví
Sad - obrázek v záhlaví

Archiv aktualit - 2015

  • Zápis dětí do 1. ročníku ZŠ

    Zápis do školy je důležitým okamžikem v životě dítěte (Foto © 2015 Archiv ZŠ Velké Pavlovice)Ve čtvrtek 5. února 2015 proběhl na naší škole zápis dětí do prvního ročníku školního roku 2015/2016. Zahájení povinné školní docházky je významným okamžikem nejenom v životě dítěte, ale celé jeho rodiny. Prvním krokem ke vstupu do školy je zápis dětí do 1. třídy. My učitelé zase považujeme tento den za velmi důležitý pro vývoj naší školy.
    více
  • Žehlení krojových sukní. Umění pro trpělivé

    Ve čtvrtek, 5. února, byl v Ekocentru Trkmanka zahájen první z pěti kurzů žehlení krojových sukní. Vzhledem k vzrůstající chřipkové epidemii se sešlo z nahlášených deseti účastnic, pouze osm. I v tomto nižším počtu byly pod vedením nadšené lektorky, paní Žanety Buchtové, dámy zasvěceny do tajů rozdělávání škrobu, žehlení a následně pak i skládání krojových sukní. Zprvu lehce vypadající činnost, předváděná p. Buchtovou, se v rukou začátečníků měnila v téměř urputný boj.

    více
  • REGIONÁLNÍ VÝŠIVKA aneb Stehy máme v malíku

    V kroužku si děvčata vyšijí svůj vlastní krojový kapesník (Foto © 2015 Pavla Škrabalová)Pololetí je za námi a my už umíme spoustu věcí. Tedy spíše vyšívacích stehů. Na Vánoce jsme si vyšily obrázky pro své nejbližší, nakreslily a vyšily jsme si svůj monogram. Nyní se již pouštíme do vyšívaného krojového kapesníčku.

    více
  • Jak se škrobí krojová sukně? Zajímá i týdeník 5 plus 2

    Dnešní první kurz žehlení krojo- vých sukní, který se uskuteční od páté hodiny odpolední na velko- pavlovickém Ekocentru Trkman- ka, zaujal i redaktory týdeníku 5 plus 2 Břeclavsko a Hodonínsko. Ivana Solaříková vyzpovídala ta- mní zaměstnance a napsala nejen o samotném žehlení krojových sukní, ale také o řadě jiných tradičních řemesel, tento čtivý příspěvek…

    více
  • Pojďte s námi objevit kouzlo MASOPUSTNÍHO VESELÍ

    Zveme spoluobčany, spolky, kro- jovou chasu a organizace Města Velké Pavlovice na schůzku ve středu 11. února 2015 v 19.00 hodin v Sokolovně. Schůzka se týká organizačního zajištění nově vznikající a přitom již dříve tradiční akce MASOPUSTNÍ VESELÍ. Všichni víme, že dříve u nás probíhaly dvoje hody – jedny pořádaly „Sokolové“ a druhé „Orlové“.Tato tradice se daří léta udržovat. Cca před šedesáti léty tyto dvě organizace také organizovaly každá své masopustní veselí...
    více
  • Nezasukovali se, ale ani nevyhráli, mladí hasiči v Perné

    V sobotu 31. ledna 2015
    vyrazili mladí hasiči z Velkých Pavlovic uzlovat do Perné. I když v menším počtu, protože hodně dětí zůstalo doma kvůli nemoci. Oproti minu- lému roku nastala zásadní změna. Začínalo se soutěží jednotlivců, kde jsme měli pouze jednoho zástupce. Stanislav Prát bojovat statečně, dokonce se mu podařilo jeden duel vyhrát, ale poté prohrál a místo soutěžení mohl fandit svým starším spoluhráčům...
    více
  • Jak bylo v lednu 2015?

    Graf lednových teplotLeden 2015 moc ledový nebyl. Podle údajů z meteostanice Velké Pavlovice - Šlechtitelská stanice se teploty v lednu pohybovaly od -5,8°C do 15,8°C. Průměrná lednová teplota byla 2,1°C, což je téměř 5°C nad dlouhodobým průměrem. Naopak srážky se s dlouhodobým průměrem shodují téměř přesně. Dlouhodobý průměr činí 30 mm srážek, podle údajů z meteostanice jich spadlo ve Velkých Pavlovicích jen o 0,36 mm více.

    více
  • MAGNETKY, další nové suvenýry na velkopavlovickém TIC

    Turistické informační centrum V. Pavlovice přináší svým návštěv- níkům už pátou novinku letošního roku, tentokrát ze sběratelské edi- ce „Turistické magnetky zajíma- vých míst České republiky“. Na první magnetce je zobrazena roz- hledna Slunečná, na druhé pak radnice města. Cena za jeden kus činí 25,- Kč. Ozdobte si svou ledničku dalšími dvěma úlovky! Určitě se budou mezi ostatními vyjímat...

    více
  • Sokolovna se mění v moderní budovu

    Velkopavlovická sokolovna (Foto © 2015 Věra Procingerová)Zaměstnanci služeb města v těchto dnech dokončují poslední práce na rekonstrukci sokolovny. Po vnitřních úpravách došlo k modernizaci, zvětšení a projasnění vnitřních prostor. Zrekonstruovaná sokolovna nebude sloužit pouze několikrát ročně ke konání kulturních akcí, ale bude také vhodným místem pro pořádání větších rodinných akcí, například soukromých oslav, svateb, promocí, nebo narozenin.

    více
  • Do třetice všeho dobrého. Tentokrát o moderních trendech ve vinařské technologii

    Ing. Petr PtáčekČZS Vás zve v úterý 10. února v 18.00 hodin do zasedací místnosti městského úřadu  na přednášku o moderních trendech ve vinařské technologii. Přednášejícím bude Ing. Petr Ptáček ze Zámeckého vinařství v Bzenci, který byl v loňském roce vyhlášen nejlepším technologem v České republice. Jeho vína získala ve třech ročnících následujících za sebou ocenění Zlatý salón vín. 

    více
  • Beseda s Lubomírem Glosem

    Vladimír Glos (vpravo) toho ví o révě vinné skutečně hodně (Foto © 2015 Věra Procingerová)V pondělí 2. února se v zasedací místnosti městského úřadu konala druhá ze série přednášek, které ZO ČSZ Velké Pavlovice pořádá nejen pro své členy, ale i pro všechny zájemce z řad široké veřejnosti. Tentokrát byla na pořadu večera beseda s panem Lubomírem Glosem z Collegium Vinitorum, jedním z našich nejpřednějších šlechtitelů révy vinné. Pan Glos vyšlechtil odrůdy Cabernet Moravia, Fratava a další odrůdy, které jsou ještě ve stádiu zkoušení.

    více
  • Pozvánka na setkání s "Velkopavlovickými nezávislými"

    Vážení spoluobčané, dovolujeme si Vás pozvat na setkání občanů našeho města s představiteli sdružení Velkopavlovičtí nezávislí. Na setkání s Vámi se těší zastu- pitelé města Velké Pavlovice Ing. Roman Halm, Petr Hasil, Jiří Otřel a další členové našeho sdružení. Setkání se spoluobčany proběhne ve čtvrtek 12. února 2015 od 18.00 hod. v budově v areálu TJ Slavoj - nahoře ve společenském sále...
    více
  • Zápas v sálové kopané O POHÁR STAROSTY MĚSTA

    V mladší kategorii vítězství vybojovala 3.A (Foto © 2015 Archiv ZŠ Velké Pavlovice)Stalo se už pomalu tradicí, že den pololetního vysvědčení mají žáci 1. stupně zpestřen o zápas v sálové kopané „O pohár starosty města“. Také tentokrát se bojovalo o vítězství ve dvou kategoriích, mladší a starší žáci. Oproti ostatním ročníkům se v mladší kategorii podařilo sestavit pouze dvě družstva, zato velmi vyrovnaná.
    více
  • Hasiči rekapitulovali rok 2014 a volili nové vedení

    Valná hromada SDH Velké Pavlovice (Foto © 2015 Michal Procinger)Na Ekocentru Trkmanka se v sobotu 31.ledna konala výroční valná hromada sboru dobro- volných hasičů Velké Pavlovice. Na programu valné hromady byla rekapitulace roku 2014 včetně hospodaření, volba funkcionářů sboru na období 2015-2020, plán práce na rok 2015 a také se schválil nákup sportovního čerpadla pro mládež.
    více
  • O pohár Modrých Hor zápasilo sedm týmů

    Dramatické zápasy a boj o každý míč přinesl další ročník mezinárodně obsazeného turnaje konajícího se 31. ledna 2015, kterým si bývalí hráči připomínají své spoluhráče, kteří odešli z tohoto světa předčasně. Původně Memoriál Klementa Minaříka byl později přejmenován na Turnaj O pohár Modrých Hor. Zlatý pohár v turnaji si zaslouženě odvezlo kvalitní mužstvo z nedalekých Hovoran.
    více
  • Domácí štěstí Ivy Hüttnerové? Poznáme na ekocentru!

    Z obrázkú Ivy Hüttnerové dýchá kouzlo první republiky (Foto © 2015 Lenka Štefková)V pátek 30. ledna byla ve výstavním sále Ekocentra Trkmanka vernisáží zahájena výstava grafik Ivy Hüttnerové. Sama autorka se omluvila z důvodu pracovní vytíženosti, o slibovanou besedu však její příznivci nepřijdou. Herečka a malířka dorazí během února. Iva Hüttnerová je starším divákům známá především z televizních pořadů České televize Barvy života nebo Domácí štěstí, na němž se autorsky podílela.
    více
  • Školáci odevzali dalších 17 964 kg starého papíru

    Ilustrační fotoZákladní škola uspořádala ve středu 28. ledna 2015 již třetí kolo ve sběru starého papíru. Celkem se podařilo nashromáždit a odevzdat 17 964 kg. Nejlepším sběračem na I. stupni byl tentokrát David Dobšák z 5.B, který odevzdal 2100 kg přímo na provozovnu Stavosur v Hustepčích. Na II. stupni tentokrát stejným způsobem zvítězila Pavlína Válková z 9.A s 880 kg starého papíru. Ve třídách zvítězila na prvním stupni 1.A a na druhém stupni 9.A.
    více
  • 30 VÍN MODRÝCH HOR - nová akce v Modrých Horách

    Pracovní schůzka k akci 30 VÍN MODRÝCH HOR (Foto © 2015 Ing. Přemysl Pálka)Ve středu 28. ledna 2015 proběhla první schůzka pracovního výboru k připravované akci s oficiálním názvem 30 VÍN MODRÝCH HOR, ve složení Eva Bauerová, Jan Hempl, Marek Suský, Davin Ludín, Zuzana Herzánová a Přemysl Pálka. Termín výstavy byl stanoven na sobotu 23. května 2015 a přípravné práce jsou již v plném proudu. 1.ročník soutěže se uskuteční ve velkopavlovické sokolovně ...

    více
  • Poznáte názvy knih?

    Městská knihovna Velké Pav- lovice připravila pro mladší školní děti malou soutěž pro radost. Od 1. do 28. února 2015 visí v knihovně 25 ilustrací. Děti mají za úkol poznat, ze kterých knih jsou a jména knih nahlásit knihovnici. Pro vítězku nebo vítěze je připraveno hezké DvD a něco sladkého.
    více
  • Senioři si zkusili první pomoc, nanečisto, ale v potu tváře

    Ještě neskončil ani první měsíc ro- ku 2015 a členové Klubu důchodců z Velkých Pavlovic mají za sebou další společnou akci, osvětovou a navíc velmi přínosnou. Tentokrát si na besedu s přednáškou a prak- tickými ukázkami, jež se uskuteč- nila v úterý dne 27. ledna 2015, pozvali pracovnici ve zdravotnictví Bc. Zuzanu Otáhalovou. Ta účastníky akce proškolila na téma správné resuscitace, základu záchrany lidského života, a také přítomné poučila, kterak rozpoznat příznaky mozkové mrtvice...

    více