Více jak tisíc milovníků vína se o víkendu 30. a 31. července 2011 sjelo do Modrých Hor, kde se konal letní Festival otevřených sklepů. Ve Velkých Pavlovicích, Bořeticích, Kobylí, Němčičkách a Vrbici otevřelo své sklepy 35 vinařů, kteří návštěvníkům nabídli to nejlepší ze své produkce.
„Festival pro mě znamená příležitost potkat vinaře v jejich sklepech a poznat je trochu blíž. Líbí se mi ten komornější charakter akce, kdy mám opravdu pocit, že jsem u vinaře na návštěvě. Člověk ochutná jejich vína a zároveň si vyslechne příjemné povídání, a to vše v klidu."
Marta, Ústí nad Labem
Registračním místem v pavlovické sokolovně, kde se vydávaly startovní balíčky se skleničkou, taškou, průvodcem i jízdními řády autobusové dopravy, prošla většina z tisícovky návštěvníků během sobotního stále ještě slunečného dopoledne. Odtud už vyráželi buďto k velkopavlovickým vinařům, nebo využili autobusovou kyvadlovou dopravu a přemístili se do některé z dalších festivalových obcí.
„Návštěvníci u nás oceňovali především Tramín, Pálavu a Rulandské modré klaret, v neděli dopoledne pak stáli frontu na nákup, což znamená, že jim chutnalo, a to je nejdůležitější."
Martin Zborovský, vinařství V&M Zborovský
Na Vrbici se favoritem návštěvníků stal sklep Jiljího Herzána, kde mohli ochutnat svěží Chardonnay a Tramín červený. Pozitivní ohlasy se nesly také směrem k vínům Leoše Horáka. Jan Stávek z Němčiček zase prováděl návštěvníky svou produkcí a k degustaci nabízel bílá vína, rosé a také sladší fortifikovaná vína.
Součástí festivalu byl doprovodný program, který nabídnul hudební produkce různých žánrů, řízené degustace nejenom vín, ale také sýrů, klobásek a čokolády a další gourmetské speciality. Ve vinařství V&M Zborovský se podávalo gourmetské menu, které připravoval šéfkuchař vyhlášené brněnské restaurace La Bouchée, Michal Hájek.
Návštěvníci měli možnost sami si sestavit menu z připravené nabídky a ke každému z chodů byl připraven i vzorek vína. Tento koncept snoubení vína a jídla je pro návštěvníky velmi atraktivní, o čemž svědčí i to, že se všechny porce během dne vyprodaly. „Byla to pro nás zajímavá zkušenost a myslím, že tento koncept zvedá kvalitu vinařské nabídky," doplňuje Martin Zborovský. Podobnou možnost měli i návštěvníci ve Vinařském dvoře Jana Stávka, u něhož jsme si pochutnali na čtyřchodovém festivalovém menu.
Hudební část programu nabídla návštěvníkům koncerty folkařů, šansony i cimbálky. K tanci a poslechu hrála například cimbálka u Surmanů, na Vrbici zase celý den muzicíroval harmonikář, kterého večer vystřídal brněnský hudbeník Ivo Cicvárek. Ve Vinařském dvoře se večer lidé sešli k poslechu cimbálové muziky a mnoho z nich se také zúčastnilo Školy slováckých tanců. Přibližně stovka lidí vyrazila k Bukovským do Kobylí, kde spolu se svými hudebními přáteli zazpívala a zahrála herečka a zpěvačka Hanka Holišová - na housle ji doprovodil i sám vinař Bukovský, který odbíhal provázet návštěvníky svým sklepem.
Fotogalerii z letního Festivalůu otevřených sklepů otevřete kliknutím na obrázek...
Foto © 2011 Zdenek Hujňák, Archiv Nadace Partnerství
08-08-2011 PV