Vinaři z Velkých Pavlovic mají napilno. Práci ve vinohradě
jim narušuje častý déšť, který také poškozuje kvalitu hroznů. Až bude „doma“ vše, oddychnou si. Náročná
práce při výrobě vína však bude pokračovat. Trošku s předstihem už jsme vinaře
oslovili, aby nám letošní sklizeň okomentovali.
Lubomír Zborovský
Již na začátku léta bylo jasné, že kvůli studenému květnu
bude slunce letošním hroznům chybět. Máme sice dost vody ve studních, ale zato
nižší slady. Loni jsme touto dobou s vinobraním končili, letos se sklizeň
teprve rozbíhá.
Bílá vína mají pěkné aroma, ale zároveň i vyšší kyselinku,
která je motorem pro rychlý kvas, a tudíž je velmi energeticky náročné bílá
vína uchladit, a kvas zpomalit. Co se týče červených vín, byla kvalita ranných
odrůd z důvodu zářijových dešťů spíše podprůměrná, protože tyto měkké odrůdy
nevydržely nápor vody a začaly praskat.
Celkově se jeví, že bílá vína budou dobrá a aromatická a
červená spíše tenká a fádnější. Proto také spousta vinařů u modrých odrůd
volila zpracování na rosé a klarety, protože k výrobě červených vín nebyly vhodné.
Eva Buchtová
Zářijové počasí nám narušuje sklizeň, ale snad se již
umoudří. Cukernatost se u většiny sbíraných odrůd pohybuje mezi 21 a 22 °, což
je pro výrobu přívlastkových vín ideální.
Pavel Lacina
Sklizeň se teprve pořádně rozbíhá a počasí nám dělá trochu
problémy, ale s tím si musíme poradit. Již nyní víme, že vína ročníku 2020
budou aromatická s vyšším obsahem kyselin.
Text: Věra Procingerová / 1.10.2020