Menu
Městský úřad Velké Pavlovice Náměstí 9. května 700/40, 691 06  Velké Pavlovice tel: +420 519 428 101, e-mail: podatelna@velke-pavlovice.cz
Rozhledna - obrázek v záhlaví
Meruňky - obrázek v záhlaví
Víno - obrázek v záhlaví
Kostel - obrázek v záhlaví
Hody - obrázek v záhlaví
Sad - obrázek v záhlaví

Vinařská odyssea - nový pořad o víně a vinařství

Od soboty 5. března 2011 můžete ve 12:15 hod. a v repríze každé úterý od 13.00 hod. na televizním programu Barrandov sledovat nový pořad o víně a vinařství s výstižným názvem Vinařská odyssea.

Na pořadu spolupracovali a postupně se představí věhlasná moravská a česká vinařství - Vinařství Kovacs, Vinařství Hort, Vinařství Baloun, Vinařství Marcinčák, Vinařství Kraus, Vinařství Mikrosvín, Bohemia Sekt, Znovín Znojmo, Vinařství Spielberg, Vinařství U Kapličky, Vinařství Michlovský, Vinice na Grébovce, Vinice sv. Kláry a Svatováclavská vinice.

Vznik pořadu Vinařská odyssea začal na úplně jiném projektu. Při natáčení filmu Doktor od Jezera hrochů se potkali producentka Dana Voláková, režisér Zdeněk Troška a vinař Miroslav Kovács.

O pořadu Vinařská odyssea

Natáčení filmu obvykle trvá docela dlouho, a tak měli všichni tři aktéři spoustu času na povídání o víně, vinicích a vinařích. Zároveň vyšlo najevo, že je Zdeněk Troška abstinent, který maximálně rozezná červené víno od bílého. A tak vznikl nápad natočit populárně-poznávací pořad o víně, ve kterém bude mít divák možnost rozšířit si své znalosti. Velmi lehkou a neformální formou představuje vinařské oblasti Čech a Moravy, prezentuje vína a vybrané pokrmy, seznamuje s uměním vína, jak se víno dělá, jak se k vínu chovat a jak ho poznávat.

Miroslav Kovács je uznávaným znalcem a výrobcem vína. Zanícený vínofil, který je považován za fundovaného odborníka. Režisér Zdeněk Troška je ve srovnání s ním vinařský školák.

Je to jedna z nejpodivnějších dvojic, která se sešla před kamerou. Navzdory tomu oba souhlasili, že budou cestovat po kouzelných vinařských oblastech. Cílem Miroslava Kovácse je, aby probudil ve Zdeňkovi Troškovi zájem o víno a případně mu předal něco ze svých poznatků. Zdeněk Troška si zase stanovil dva cíle: ke každému vínu, které na svém putování pozná, vybrat vhodnou chuťovku či pokrm, a druhý, aby byl na konci jejich putování schopný si ve specializovaném obchodě vybrat víno na úrovni.

S naší dvojicí projíždíme nádhernou krajinou, pilně se seznamujeme s vinaři, jejich vínem, s výtvory jejich tradiční regionální kuchyně – ale především ochutnáváme a poznáváme vína. Pořad umožňuje představit si chuť mnoha ušlechtilých vín a jejich charakteristické rysy, upozorňuje na rozdíly mezi jednotlivými vinařskými kraji a jednotlivými odrůdami

V jednotlivých kapitolách se divák potká vždy s tím či oním vynikajícím vinařem a vinařstvím působícím v některé z nejproslulejších českých a moravských vinařských oblastí, poputuje do sklípku či kuchyně, kde budou pravidelně strhávány roušky rozličných gastronomických tajemství. Vařit budou vynikající kuchaři jednotlivých regionů za dohledu kulinářského znalce Zdeňka Trošky. To potom opravdu chutná večeře k lahvince vína, připravená podle regionálních gastronomických principů! Mezitím bude divák poučen i o tom, při jaké teplotě má to či ono víno skladovat, do jakých sklenic je má nalévat, jaké pořadí má dodržovat při servírování a které chuti jdou nejlépe navzájem dohromady. Na věrohodnost sdělovaných informací dohlíží Miroslav Kovács a jednotliví vinaři , kteří jsou na slovo vzatí odborníci pro vinařské otázky. Kultura konzumace vín na nejvyšším stupni, pro všechny, kteří se neradi spoléhají na náhodu.

 

Více o pořadu ZDE

 

Foto © 2010 Ing. Zdeněk Karber

 

02-03-2011 PV