Napsali o nás; Deník 19.2.2013 * Velkopavlovický vinař Jiří Vala podniká v oboru dva roky. Za tu dobu už si vysloužil zlatou medaili i titul šampiona. V rozhovoru pro Břeclavský deník Vala říká: Nejhorší chvílí bylo krupobití a nálet špačků.
Devětadvacetiletý Jiří Vala z Velkých Pavlovic podniká v oboru dva roky. Lidé jej mohou potkat a ochutnat jeho vzorky, když ve městě navštíví tamní vinařství Valovi, kde se schází vlastní úroda z jednoho hektaru vinic.
Vala ročně vyprodukuje asi sedm tisíc litrů vína. Na jaká se zaměřuje? „Na jakostní s přívlastkem i zemské víno,“ vyjmenovává v seriálovém rozhovoru pro Břeclavský deník. Vala je svobodný, na děti zatím čeká. Mezi jeho výrazné úspěchy patří například zisk zlaté medaile na výstavě v domovském městě nebo ocenění šampion odrůdy vín na soutěži v Zaječí.
Jak a díky komu jste se k vinařství dostal? Je to rodinná tradice. Vínu jsem se chtěl věnovat odjakživa.
V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína? To je právě to tajemství… Vinaře to musí bavit a dělat svou práci s láskou.
Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte? Spočívá v celoroční práci ve vinohradě, sklepě a odříkání, aby vše dobře dopadlo.
Kolik vína denně obvykle vypijete? Někdy nic, někdy třeba i půl litru.
Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil? Nejlepší chvíli jsem zažil při dosažení zlaté medaile. A naopak nejhorší při krupobití a pozorování šestitisícového hejna špačků.
Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc? Tak určitě všech úspěchů, kterých jsem doposud v této profesi dosáhl.
Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd? Zastávám tradiční způsob vinařství, a to u jakékoliv odrůdy.
Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč? Vážím si všech vinařů pro jejich práci a nasazení.
Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého zástupce? Zatím ne.
Autor: Lukáš Ivánek
21-02-2013 PV