Napsali o nás; Břeclavský deník 13.6.2012 - Vinař Pavel Halm má jasno. Tajemství výroby dobrého vína spočívá v tom, aby vinař co nejméně pokazil hrozny ve sklepě. Říká: Chlubíme se výbornými červenými víny. Čtyřicetiletý vinař Pavel Halm z Velkých Pavlovic se profesionálně věnuje vinařskému oboru od roku 1996. Je ženatý a má dvě děti. V současnosti hospodaří na patnácti hektarech vinic. Ročně jeho vinařství vyrobí přibližně šedesát tisíc lahví vína. Jedná se zejména o vína s přívlastkem.
Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
K vínu jsem poprvé přičichl díky otci a dědovi, kteří ho vyráběli v malém. Chodil jsem s nimi do sklepa, i když docela nerad, protože jsem měl odpor k motyce. Nakonec jsme vysadili asi dvanáct hektarů vinic. To bylo v roce 2004.
V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Když sklidíme dobré hrozny, tak je co nejméně pokazit ve sklepě.
Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Při výrobě vína je potřeba co nejméně zásahů. Snažím se nechat tomu pokud možno co nejpřirozenější vývoj.
Kolik vína denně obvykle vypijete?
Víno nepiji pravidelně. Když to zprůměruji, tak kromě ledna, který je očistný, je to zhruba sedmička až dvě týdně. Někdy i více.
Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Jako vinař si určitě nejvíce vážím přízně lidí, kteří se do našeho vinařství vracejí. Potěší mě samozřejmě také úspěch na výstavě vín. Nejhorší chvíli jsem zažil letos, když mi zmrzl starý vinohrad. To je nejčerstvější špatná zkušenost. Bylo hrozné vidět popraskané kmínky na pětačtyřicet let starém vinohradu. Další špatné chvíle nastaly v roce 2010, když pršelo prakticky celý květen. Pak se to projevilo na úrodě. Byla mizerná.
Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Nejvíce si cením úspěchu s Frankovkou 2006 na soutěži Velkopavlovické vinařské podoblasti v roce 2007. Tohoto vína už mám jen posledních pár lahví. Jsme vinařskou oblastí, která se chlubí zejména vynikajícími červenými víny.
Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?
Naše vinařství je zaměřené spíše na tradiční výrobní postupy. Stejné je to i co se týče odrůd. Z bílých odrůd pěstujeme například Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a z červených je to hlavně Frankovka. Zároveň ale musím dodat, že nové technologie úplně nezavrhuji.
Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Jaroslava Springera z Bořetic. Právě od něj jsem se hodně přiučil. Věnuje se výrobě špičkových červených vín.
Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Zatím ne, protože mě do toho taky nikdo nenutil. Doufám, že se k tomu mé děti samy dopracují.
Autor: Jiří Ševčík
14-06-2012 PV