Druhý obnovený ročník Velkopavlovického gulášfestu přinesl v sobotu 11. května 2024 mnoho novinek. Zkušení degustátoři vína znají tzv. nultý vzorek při zahájení, který si ohodnotí a pak je vodítkem pro srovnání s ostatními podávanými víny. Ekocentrum připravilo nultý vzorek – vepřový guláš, který byl za prvé vodítkem a současně dostal i vysoké hodnocení od odborné komise.
Letošní ročník hostil odbornou komisi opravdu zkušenou. Předsedou odborné komise se stal MARCEL IHNAČÁK - šéfkuchař, který vařil pro prezidenty Visegrádské čtyřky, celebrity jako Karel Gott, Sean Connery či Calvin Klein, v restauraci Pied-á-Terreautor oceněné dvěmi hvězdičkami Michelin, autor kuchařek Radost vařit a Zelenina, moje láska, v současnosti podniká na Mikulovsku. Pozvání po devíti letech přijal herec, moderátor, komik a písničkář TOMÁŠ MATONOHA, který nejenom rád ochutnává, ale hodně rád vaří a poznává nové věci. V odborné komisi nemohl chybět náš dlouholetý podporovatel a kamarád TOMÁŠ VICAN vinař, enolog, producent, rytíř vína, lektor.
Jak se říká dobří holubi se vracejí, přichází noví soutěžící, a tak každý ročník má správný šmrnc, a hlavně velmi přátelskou rodinnou atmosféru. Do letošního ročníku se přihlásilo devět týmů, přijelo jich opravdu všech devět a svým způsobem všechny zvítězily – kotle zůstaly úplně prázdné.
Představení soutěžních týmů:
Kotel č. 1: Velkopavlovické čarodějnice - tajemství z lesa
Kotel č. 2: Pepito tým z Malešovic – zabijačkový guláš
Kotel č. 3: NESYPE z Velkých Pavlovic – kančí na víně
Kotel č. 4: Wodcrafterský kmen Vlci – hovězí
Kotel č. 5: Chovatelé Zbýšov - hovězí
Kotel č. 6: Wodcrafterský kmen Vlčata – guláš z Karkulek
Kotel č. 7: Sokoli z Velkých Pavlovic – vepřový
Kotel č. 8: Sousedi z Velkých Pavlovic – vinařský
Kotel č. 9: Zrůdné blizny z Brna – srnčí
Odborná porota měla velkou diskuzi u všech devíti vzorků, přechutnávali opakovaně jednotlivé vzorky, nakonec vybrali čtyři vzorky, u kterých byla diskuze hodně vzrušená a místo tří míst se rozhodla udělit místa čtyři. Poprvé jsme udělovali i tzv. bramborovou medaili.
Vítězem letošního ročníku se úplně nečekaně stal nový tým Sousedi – Přemysl Macek, Jaroslav Kovář, Tadeáš Huličný, Aleš Franc. Tým Velkopavlovické čarodějnice se umístil na druhém místě a boj o třetí vyhrál tým Wodcrafterský kmen Vlci. Krásnou bramboru a láhev vína od Vinařství Krejčiříkovi si odnesl Pepito tým z Malešovic.
Návštěvníci jako každý rok hodnotili guláše a jednotlivé týmy rozdáváním dřevěných kolíčků a loňskou první pozici laické komise obhájil tým Velkopavlovické čarodějnice se svým gulášem Tajemství z lesa.
Všechny guláše byly vynikající, jen se po nich zaprášilo, k tomu ještě dobrá káva z Kufr café a na čepu Pilsner Urquell, Radegast rázná 10, Birell pomelo/grep a malinová limonáda, atmosféra byla pohodová, počasí nám přálo, při úklidu areálu jsme ještě zvládli s některými vytrvalci oslavit i hokejové vítězství.
Velké poděkování patří všem, kteří se na zajištění akce podíleli – zaměstnanci ekocentra, kmen Vlků, dobrovolníci, všem soutěžním týmům, že obětovali volnou sobotu a šli do boje o nejlepší guláš, Tony Schäfferovi za super doprovod a moderování celého dne, za zajištění vybavení a přípravy na akci Městu Velké Pavlovice, Víno Rakvice za kotle, za dary pro vítěze od Vinařství Krejčiříkovi, odborné porotě Tomáši Vicanovi, Tomáši Matonohovi a Marceli Ihnačákovi, samozřejmě všem návštěvníkům, kteří přišli a s námi si akci užili.
Na konci vždy vše dobře dopadne. A pokud to nedopadlo, tak ještě není konec.
Milí soutěžící, máte rok na to, trénovat, testovat, vařit guláš, tak, aby příští rok v sobotu 10. května 2025
jste na té nejvyšší bedně stáli právě vy. Moc se na vás těšíme.
Ekocentrum Trkmanka * VELKOPAVLOVICKÝ GULÁŠFEST 2024
Text: Bc. Zita Dvořáková, MSc, ředitelka Ekocentra Trkmanka Velké Pavlovice / Foto: archiv Ekocentra Trkmanka / 15.5.2024