Ekocentrum Trkmanka se zapojilo do projektu „Promítej i ty!“ Jedná se o unikátní alternativní způsob distribuce lidskoprávních dokumentárních filmů, která v česku doposud nemá obdoby. Do projektu se od jeho vzniku v roce 2010 zapojilo přes 1500 dobrovolných promítačů a promítaček, kteří uspořádali téměř 8000 projekcí pro více jak 70 tisíc diváků a divaček na nejrůznějších místech České republiky – v obývácích, kostelech, školách, na zahradách, knihovnách, univerzitních klubech apod.
Z celkové nabídky 31 dokumentárních filmů s nejrůznější tématikou byl na zahájení prezentace
projekt v našem ekocentru dokumentární film Z POPELNICE DO LEDNICE.
Dokumentární film Z popelnice do lednice (Taste the waste) byl natočen Valentinem Thurnem z Německa v roce 2011.
Než se zelenina dostane z pole na váš talíř, nejméně polovina jí skončí na skládce. To znamená každé druhé rajče či hlávkový salát. Zní to neuvěřitelně, ale bohužel je tomu tak. Nemluvě o tom, že zemědělství produkuje třetinu skleníkových plynů. Stačí se podívat do odpadních kontejnerů supermarketů či do nejbližší popelnice, abychom zjistili, v jak obrovské míře plýtváme jídlem. Režisér Valentin Thurn předkládá ve svém snímku znepokojivá a alarmující fakta o našem vztahu k jídlu a zároveň hledá možnosti, jak tuto situaci zlepšit. Na příkladech „odpadkové potápěčky“ zachraňující vyhozené jídlo ze supermarketů, amerického antropologa, který založil komunitu lidí najímajících si konkrétního farmáře k pěstování zeleniny, a řady dalších ukazuje možné cesty, jak plýtvání potravinami zastavit. Pokud bychom ho omezili o polovinu, mělo by to na produkci skleníkových plynů podobný efekt, jako kdyby ze silnic zmizelo každé čtvrté auto.
I když diváků nebylo mnoho dokumentární film byl velmi zajímavý a určitě přínosný pro nás pro všechny. Pro ty co se nepřišli podívat a zjistit o co jde uvádíme pár bodů k zamyšlení.
Co kupujete:
Jak výrobky, které kupujete zatěžují naši planetu?
Jakou mají tzv. ekologickou stopu? Jaké jsou alternativy k těmto výrobkům?
Co a proč vyhazujete:
Můžete si udělat minivýzkum – zaznamenejte si v průběhu jednoho týdne vše, co jste vyhodili.
Proč jste to vyhodili? Bylo by možné tomu předejít? Kolik peněz jste takto vyhodili do koše?
Pokuste se nahradit nákup potravin dovážených z dalekých zemí produkty od domácích dodavatelů. Požadujte po vašem prodejci informaci, odkud bere zboží. Namísto předčasně sklizených a chemicky ošetřených plodů ze zahraničí dejte přednost výpěstkům českých farmářů a zemědělců. Lokální potraviny jsou chutnější a nechávají za sebou nižší uhlíkovou stopu.
Třiďte odpad a recyklujte – informujte se na:
V poslední době se i v českých domácnostech a obcích rozmáhají kompostéry, kompostování na zpracování biologického odpadu. Inspiraci najdete na:
A poslední poznámka, pokud již nějakou věc nepotřebujete, zkuste ji dát někomu, komu se může ještě hodit. Můžete tak učinit např. na blešáku pořádaného komunitou v našem okolí (Jihomoravské komunitní nadace v Moravské Nové Vsi …), navštívit sběrné místo Červeného kříže nebo Charity, anebo nabídnout třeba domovu pro děti nebo domovu pro ženy v tísni.
Na další setkání při promítání dokumentárních filmů v rámci Osvětových úterků
je pro vás připraven na úterý 25. 11. 2014 v 19 hodin film KREV V MOBILECH.
Bc. Zita Dvořáková, MSc, ředitelka příspěvkové organizace
Ekocentrum Trkmanka Velké Pavlovice * www.ekocentrum-trkmanka.com
Více o projektu také na * www.jedensvet.cz * www.promitejity.cz
12-11-2014-BK