Prestižní restaurace brněnského hotelu Passage na samém sklonku letošní turistické sezony přivítala vinaři doporučené hosty z řad významných sommelierů, odborné vinařské veřejnosti, restauratérů a obchodníků s vínem.
Pravidelný seminář asociace sommelierů tentokrát zavítal na Moravu a bylo pro organizátory celkem jasné, že průvodcem představení apelace vín VOC Modré hory nemůže být nikdo jiný než několikanásobný vítěz sommelierských soutěží České a Slovenské republiky: Moravský sommelier Libor Nazarčuk.
Erudovaným moravských sommelierem bylo kvalitně a svérázně představeno devět konkrétních nominovaných certifikovaných VOC vín z řad členských vinařství spolku VOC Modré hory. Prezentována byla Frankovka 2018 z Vinařství Herzánovi Kobylí, Frankovka 2017 z Rodinného vinařství Jedlička Bořetice, Frankovka 2018 z Vinařství Syfany Vrbice, Frankovka 2018 z Vinařství Horák Vrbice a Frankovka 2018 z Vinařstí VÍNO J. Stávek Němčičky, dále pak Modrý Portugal 2019 z Vinařství ARTE VINI Velké Pavlovice a Vavřinec z Krátkých 2018 Vinařství Baraque Velké Pavlovice. Nechyběla ani růžová vína Frankovka rosé 2018 z Vinařství Ludwig Bořetice a Svatovavřinecké rosé 2019 z Vinařství Sedláček Vrbice.
Spolek VOC Modré hory představil jeho předseda Ing. Jan Stávek, Ph.D. z Němčiček. Seznámil hosty o tom, že vína originální certifikace (VOC) jsou specifická tím, že jsou vyrobena z odrůd typických pro daný vinařský region a hrozny pocházejí pouze z pečlivě vybraných vinařských tratí.
Tento přísný výběr dává vínům jedinečné vlastnosti, odrážející jejich terroir ve vůni i chuti. Hodnocení, zda to či ono víno splňuje charakter VOC provádí sami vinaři. VOC Modré hory je prvním VOC v České republice, které vyrábí VOC vína pouze z modrých odrůd révy vinné. Vinaři regionu pečlivě a dlouho vybírali a zvolili z těch nejtradičnějších, momentálně nejpěstovanějších a nejpříhodnějších pro svůj region tři: Frankovku, Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Z těchto je možné uvádět na trh červená vína po 18měsíčním zrání a mladá rosé vína.
Seminář také proložil mezi ochutnáváním vín zástupce mikroregionu Lukáš Stávek pozvánkou na konkrétní tradiční regionální akce a dále pak i doporučením k individuálním celoročním cestám za vínem, gastronomií, sportem, přírodními skvosty i historií do turistického mikroregionu Svazku obcí Modré Hory.
Frankovka, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Tři charakteristické odrůdy vinařů Modrých hor právě dozrávají na nejslunnějších svazích moravských vinic. Díky perfektním podmínkám z nich vzniknou jedinečná červená i rosé vína, lehká a ovocná. Modré Hory se nejlépe poznávají ve skleničce. Při dechberoucích výhledech na malebné okolí, kde se tato vína rodí, chutnají úplně nejlépe.
Hosté se na tomto semináři náramně bavili a odcházeli velmi spokojeni, naplněni nejen informacemi, ale především plnými doušky zážitků s vynikajícími víny prvotřídní apelace VOC Modré hory. Za kvalitní sommelierský servis patří poděkovat také vyhlášené restauraci hotelu Passage.
Těšíme se na setkání při vaší návštěvě v Modrých Horách.
Modré Hory * Moravský sommelier Libor Nazrčuk na semináři asociace sommelierů v Brně
Text: za Svazek obcí Modré Hory Lukáš Stávek / Foto: archiv Svazku obcí Modré Hory / 11.10.2021