Burčák patří k velkopavlovickému vinobraní stejně jako bohatý kulturní program. Letos bude návštěvníkům nabízet víno i burčák ze své produkce na tucet velkopavlovických vinařství ze spolku Víno z Velkých Pavlovic. U stánku Vinařství Procházka budete mít příležitost kromě klasického bílého ochutnat i červený burčák.
Na snímcích sklepmistr Martin Swiatek z Vinařství Pavel Halm degustuje burčák z Moravského muškátu a Veltlínského červeného raného. Je spokojen, protože zítra bude burčák v optimální kvalitě pro hosty na vinobraní.
Burčák,
Kvalitní burčák obsahuje množství vitamínů skupiny B, které mají příznivý vliv například na trávení nebo na pokožku. Nedostatek "béček" způsobuje únavu, nechutenství, někdy dokonce i zvracení.
Projevem nedostatku tohoto vitamínu je pocit pálení očí, svědění pokožky nebo popraskané rty. Vitamíny si lidé mohou doplnit například právě pitím burčáku, ale neměli by to přehánět. Všeobecně totiž platí, že ve velkém množství alkohol škodí.
Navíc kvasinky v burčáku zvyšují jeho výživovou hodnotu. Obsah tiaminu, jednoho z vitamínů skupiny B, pozitivně působí na činnost srdce, kyselina nikotinová zabraňuje nervovým a kožním poruchám a kyselina pantotenová neboli vitamin B5 zase chrání sliznice a zažívací trakt.
Kvalitní burčák se od tak zvaného bolehlavu dá rozeznat i podle vůně.
29-08-2008