Napsali o nás * Břeclavský deník, 7.7.2015 - Vezme do rukou talíř a stáhne z něj ubrousek. Meruňkové knedlíky. Pak se usměje. „Schovávám je manželovi," říká spolupořadatelka Velkopavlovického meruňkobraní Karolína Bártová. Těžko se divit. Knedlíky plněné oranžovou chloubou Velkých Pavlovic jsou jedním z nejvyhledávanějších lákadel druhého ročníku tématické akce. Ta se uskutečnila v sobotu v areálu Ekocentra Trkmanka. Ve srovnání s minulým rokem připravila Bartová společně s ředitelkou centra Zitou Dvořákovou několik novinek.
Patří mezi ně například meruňkový guláš a dvojnásobný počet porcí všech jídel. Je jich tisíc. Přesto kdo zaváhal, měl smůlu. „Zájem je ohromný a meruněk se neurodilo tolik, takže jsme řešily, jak je sehnat. O akci jsme věděly celý rok, ale intenzivní přípravy nás čekaly asi poslední dva týdny. Dřív to ani chystat nejde, navíc vařit a péct můžeme den předtím," vypráví Bártová, jež má z meruněk nejraději zmrzlinu a plněné přesňáky.
Množství meruňkových receptů je podle ní téměř neomezený. „Fantazii se meze nekladou. Město vydalo speciální kuchařku se sladkými i slanými recepty včetně polívek a dresingů," líčí žena.
Že společně s ředitelkou Dvořákovou vsadily na správný program, ukazuje zájem o vstupenky. U jedné z pokladen mizí čtyři sta lístků už dvě hodiny po zahájení. „Kapacitu jsme neomezovaly, je totiž omezená počtem porcí," míní žena.
Novinkou se stal také merčák, čili nápoj podobný burčáku. Jen s rozdílnou základní surovinou.
A proč by se lidé měli za rok zase vrátit? „Jsme výjimeční tím, že u nás byla vypěstovaná nejlepší a nejchutnější velkopavlovická meruňka. Její využití je maximální," dodává Bártová.
Autor: DENÍK/Lukáš Ivánek
Fotogalerii z Velkopavlovického meruňkobraní
otevřete kliknutím na obrázek...
Autor: DENÍK/Lukáš Ivánek
07-07-2015 PV