Zítra, tedy 16. října, si celý svět připomene „Světový den chleba“. Spotřeba, jehož dějiny jsou dlouhé jako lidstvo samo, je třeba dle organizace FAO téměř 350 milionů tun ročně. V České republice chléb a pekařské výroby tvoří významnou část potravinového příjmu (1/3) a proto si zaslouží velkou vážnost a úctu. Chléb – pro někoho věc naprosto samozřejmá a pro jiného „Boží dar“.
V České republice máme dlouhou a bohatou tradici výroby kvalitního chleba a patříme, spolu se sousedními státy (Německo, Rakousko, Polsko a pobaltské státy), k zemím, kde chléb sehrával velmi významnou roli nejen ve výživě obyvatelstva, ale i v jejich historii a kultuře.
Chléb představuje nezastupitelný zdroj výživy – je potravinou velmi biologicky hodnotnou, je zdrojem vitamínu B, železa, vápníku a samozřejmě vlákniny, které je v naší stravě stále nedostatek. Za 20 let klesla spotřeba chleba v České republice o 23% a v současné době se pohybuje na jednoho obyvatele 50 kg za rok.
V mém profesním životě v oboru jsem napekl hodně chleba a vždy jsem k této základní potravině měl úctu a snažil jsem se ji dělat co nejlépe. K tomu vedu i kolektiv spolupracovníků.
Jaroslav Pešák
Chléb z pekárny Jaroslava Pešáka
Foto © Karolína Bártová
15-10-2010-BK