Červené víno se opět ukázalo ve svém lepším světle jako nápoj s látkami s blahodárnými účinky na lidské zdraví. Nejenže je v malém množství vhodnou prevencí rakoviny a stárnutí, ale pomoci prý může také při léčbě diabetu typu 2. Mok z červených hroznů totiž obsahuje látku resveratrol - antioxidant, který potlačuje rezistenci vůči inzulínu.
Vyplývá to ze závěrů studie čínských expertů z Šanghaje zveřejněné v říjnovém čísle odborného časopisu Cell Metabolism.
Inzulín je hormon trávicího systému, který řídí obsah cukru v krvi. Když se tělo během života stane vůči inzulínu necitlivé (např. nezdravým životním stylem), mluvíme o inzulínové rezistenci a vzniku diabetu typu 2. Tím se také liší od typu 1, kdy tělu inzulín chybí zcela a musí se podávat injekčně.
Podle čínských vědců resveratrol omezuje inzulínovou rezistencí u myší a mohl by mít stejné účinky také u člověka.
Jenže pitím červeného vína by se dostatek resveratrolu pro léčbu diabetu typu 2 do těla nedostal. Člověk by musel totiž denně vypít tři litry tohoto nápoje. A to by výrazně převážily negativní účinky alkoholu, takže pozitivní působení by se minulo účinkem.
Antioxidant resveratrol se nachází v hroznech, malinách, arašídech a dalších typech rostlin.