Jakoby Popelka bez svých pracovitých holoubků nestihla ples na zámku, tak by nebylo na Meruňkobraní co jíst bez schopných a pracovitých rukou. A to nejen dam kuchařek, ale i řady dalších pomocníků a dobrovolníků. Protože jako se samy neotrhají marhule ze stromu, tak se ani jídlo samo na talíři neobjeví.
Že je to naopak práce pracná, o tom svědčí fakt, že 7 hodinovému sobotnímu programu Velkopavlovického Meruňkobraní předcházela ještě delší příprava den předem, tedy v pátek. To se na Ekocentru Trkmanka sešli už před 8 hodinou ranní v kuchyni nejen místní kuchařky a všichni pracovníci, co měli ruce a nohy. Ale také silná pomoc zkušených více než dvanácti rukou patřících seniorům z místního Klubu důchodců. Nechyběla ale ani pomoc od mladých dobrovolnic.
Ono totiž propracovat těsto z tolika litrů, pravidelně rozdělit dílky, ty pak naplnit meruňkami a napařit rovných 900 kynutých knedlíků, to je práce hodná mistryň. A i tak to zabralo více než devět hodin.
Těsto prý sice nekynulo, tak by si to představovali, ale na druhou stranu o dobrou náladu se všem vrchovatě postarala paní Marie Kuchyňková, která kromě spousty práce přispívala kolem sebe neutuchající zábavou.
Text: Lucie Gawlová / Foto: Josef Hicl / 4.7.2022
Ekocentrum Trkmanka * Příprava kynutých knedlíků na Meruňkobraní roku 2022