Ve čtvrtek, 6. září se v prostorách Ekocentra Trkmanka sešli vinaři a odborníci v oboru vinařství na odborné vinařské konferenci s mezinárodní účastí Apelace 2012.
Téma terroir a apelací je v poslední době velmi aktuální. V České republice dosud vznikla čtyři VOC – regiony Vína Originální Certifikace. Bylo tak učiněno po vzoru francouzského AOC (Champagne, Bordeaux, atd.) nebo španělského DOC (Rioja, Jerez, atd.). Snahou je vytvořit a charakterizovat jedinečné regiony (lokality), které vytváří originální vína. Jedinečných lokalit je jistě velké množství, ale je nutné najít způsob, jak tato terroir systematicky a na odborné úrovni charakterizovat a klasifikovat.
Konferenci zahájil JUDr. Tibor Nyitray, přednášející Ing. Jan Stávek, Ph.D.,Bc. František Koudela, Ing. Petr Marcinčák, Doc. Ing. Miloš Michlovský, CSc. představili jednotlivá VOC České republiky a jejich specifikaci. Mgr. Martin Markel, Ph.D. představil VOC jako návrat k tradiční obchodní nomenklatuře a klasifikaci moravských vín, Mgr. Miroslav Havlík přednášel o fenoménu terroir v moravském vinohradnictví a vinařství pohledem historie a etnografie a Petr Jiskra o zeměpisném označení a značkách kvality. Ulrike Hager seznámil přítomné s apelačním systémem v Rakousku a ve vinařské oblasti Weinviertel a Julien Pilot s budováním apelací ve Francii.
"Značka VOC jako označení původu a kvality je vlastně návratem k tradiční nomenklatuře a klasifikaci moravských vín. Z hlediska historického vývoje jde ve skutečnosti o návrat k normálu.
Klasifikace vína na základě geografického původu má k dispozici jistě mnoho údajů exaktní povahy (o klimatu, půdě, révě, způsobu jejího pěstování a zpracování), nicméně jediným spolehlivým průvodcem se ukazuje blízká či vzdálenější minulost vinohradu a vína, chcete-li zkušenost generací. A zkuste minulost měřit či vážit! Lze ji jen vyprávět! A tak možná ani nezáleží tolik na množství vápníku v půdě či na tom, kolik energie dodá révě slunce, jako spíše na kompozici příběhu o vinohradě, z něhož jsme se napili chutného vína, tedy přirozeně takového, jež muselo být technologicky zvládnuto a naplňuje se v něm výraz daného regionu."
Mgr. Martin Markel, Ph.D.
Na závěr konference se konala degustace vín originální certifikace z Rakouska a Moravy.
Fotogalerii I. (Ing Přemysl Pálka) otevřete po kliknutí ZDE
Fotogalerii II. (Ing Zdeněk Karber) otevřete po kliknutí ZDE
Foto © 2012 Ing. Přemysl Pálka
6-09-2012 PV