Menu
Městský úřad Velké Pavlovice Náměstí 9. května 40, 691 06  Velké Pavlovice tel: +420 519 428 101, e-mail: podatelna@velke-pavlovice.cz
Rozhledna - obrázek v záhlaví
Meruňky - obrázek v záhlaví
Víno - obrázek v záhlaví
Kostel - obrázek v záhlaví
Hody - obrázek v záhlaví
Sad - obrázek v záhlaví

Premiérová OSLAVA MERUNĚK? Davy a řada dobrot

Napsali o nás * Břeclavský deník, 7.7.2014 - Čerstvé meruňky, smažené meruňky, meruňkový nektar, meruňkový rýžový nákyp, kynutý meruňkový táč i meruňkové víno. Až mám z toho všeho v hlavě pořádný meruňkový guláš. Páni, i ten tady mají. Je sobota hodina po poledni a v areálu Ekocentra Trkmanka ve Velkých Pavlovicích startuje premiérové Velkopavlovické meruňkobraní.

Na pódiu vyhrává country kapela Colorado a návštěvníci, kterých pomalu přibývá, se pouští do meruňkových specialit. Na kynuté meruňkové knedlíky už se tvoří slušná fronta. Zájem je i o guláš, který voní po meruňkách a překvapí kyselkavou chutí. „Byl opravdu vynikající. Nic lepšího jsem dlouho nejedla," olizuje se Kateřina Čumpelíková z Krupky u Teplic.

Andílci s vařečkou

Na první pohled „jiný" guláš nabírá z kotlíku Petr Pecháček. Jak člen domácího kuchařského týmu Charlieho andílci přiznává, že guláš na meruňkách vařili vůbec poprvé. „Myslím, že to dopadlo docela dobře. Měli jsme připravených více postupů a fint, všechno jsme dolaďovali až na místě. Základem byl vepřový guláš, do něhož jsme ve dvou vlnách přidávali meruňky nakrájené na kousky. Jednou s masem a jednou před finálním zahuštěním, aby se stačily rozvařit," popisuje a přitom plní další a další misky. Zájemců totiž neubývá, právě naopak.

Lidé platí žetony, jeden přijde na desetikorunu. K dostání jsou i čerstvé meruňky, které poskytl jejich největší pěstitel ve městě Jan Krejčiřík. Nechybí ani džemy a marmelády.

Proč vlastně meruňkobraní?

Starosta města Pavel Procházka má jasnou odpověď. „Velké Pavlovice jsou odjakživa spojované s meruňkami a vínem. Zatímco pro víno a vinaře už jsme udělali spoustu akcí, na meruňky jsme tak trochu zapomínali. Sadů v katastru města přitom ubývá, z někdejších tří set hektarů na současných padesát. Chceme to změnit a napomoci opětovnému rozvoji jedné z nejvýznamnějších velkopavlovických plodin," říká Procházka.

Toho nejvíc těší, že první ročník si vzali mnozí Velkopavlovičtí za svůj. Kdo mohl, zapojil se. Například Vinařství Baloun dodalo meruňkové víno, které bylo součástí ochutnávky ve sklepech Františka Lotrinského. „Je to něco jiného. Víno z hroznů je ale stejně lepší," směje se při koštování třeba velkopavlovický Vratislav Nádeníček.

O nejlepší knedlík

Mezitím se rozjíždí hodnocení soutěže o nejlepší ovocný knedlík. Jedním z osmi porotců je i velkopavlovický pekařský mistr Jaroslav Pešák. „Ovocné knedlíky hodnotím poprvé," přiznává. Podle něj je ale celkem jedno, jestli se jedná o chleba, guláše nebo knedlíky. „Důležité je mít vycvičené smyslové vjemy. A v tomto případě pečlivě sledovat a srovnávat objem knedlíků, jejich vůni, chuť, pórovitost i náplň," popisuje zkušený pekař.

Ani hodinu a půl po začátku meruňkobraní příval návštěvníků do areálu neustává. Počasí se umoudřilo a lidé chtějí ochutnat meruňkové dobroty. Jejich zásoby se ale povážlivě tenčí. Je zřejmé, že na ty, co přišli později, už se mnohde nedostane. „Připravili jsme čtyři sta porcí všeho. Nevěděli jsme, kolik lidí dorazí," krčí rameny starosta, který věří, že se z Velkopavlovického meruňkobraní stane každoroční tradice.

Text a foto: Michal Šupálek, Břeclavský deník


 

Fotogalerii z I. ročníku VELKOPAVLOVICKÉHO MERUŇKOBRANÍ 2014
otevřete kliknutím na obrázek...

 

Foto © 2014 Michal Šupálek, Břeclavský deník

 

 

07-07-2014-BK