Menu
Městský úřad Velké Pavlovice Náměstí 9. května 40, 691 06  Velké Pavlovice tel: +420 519 428 101, e-mail: podatelna@velke-pavlovice.cz
Rozhledna - obrázek v záhlaví
Meruňky - obrázek v záhlaví
Víno - obrázek v záhlaví
Kostel - obrázek v záhlaví
Hody - obrázek v záhlaví
Sad - obrázek v záhlaví

Ledovka bude. I přes výkyvy počasí a zloděje

Napsali o nás * Břeclavský deník, 28.1.2014 - Byl to risk, ale vyplatil se. Ve Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích panuje nad letošní sklizní hroznů na ledové víno spokojenost. Tamní zaměstnanci vlétli do vinohradů v neděli brzy ráno, aby při minus dvanácti stupních Celsia sesbírali zmrzlé bobule odrůdy André. Ke sklizni přikročili také v dalších vinařstvích na Břeclavsku. 

„Sklidili jsme asi tunu a půl hroznů. Cukernatost moštu je kolem čtyřiapadesáti stupňů. Jsme maximálně spokojení. Ukázalo se nám, že tato odrůda je k ledovému vínu vhodná. Zůstala ve velmi dobrém zdravotním stavu," říkal sklepmistr Šlechtitelské stanice Ondřej Konečný. Pro „šlechtitelku" jde o vůbec první ledové víno, které kdy vznikne v jeho novodobé historii.

Na vhodnou dobu sklizně čekali vinaři v celém regionu déle než v minulosti. Takhle pozdní sběr nepamatují ani v Révě Rakvice, která je v okrese jedním z tradičních výrobců vinného speciálu. „Snad pouze jednou jsme sbírali začátkem ledna, jinak vždy ještě před koncem roku," potvrdil jednatel rakvického vinařství Bronislav Průdek.

Společenská událost

Prodlevu způsobily především vyšší teploty. Někteří odmítali riskovat a hrozny sesbírali dříve nebo se stali obětí zlodějů. I proto ledové víno s označením 2013 bude v archivech patřit k unikátům. Jeho množství bude daleko nižší.

„Vyčkávání bylo riskantní. Díky dobrému zdravotnímu stavu hroznů jsme termín stále posunovali. Kdyby teď nemrzlo, na jisto bychom sklízeli koncem ledna. Vyšlo to ale perfektně, nemuseli jsem jít ani v noci. Mrzlo, bylo bezvětří a všichni si to užili. Šlo o vydařenou společenskou událost," oznámil sklepmistr.

To v Rakvicích se sběr konal ještě v pondělí ráno. Vedení Révy nechávalo viset Ryzlink vlašský a André. Součet hmotnosti se blížil ke třem tunám. Ve srovnání se šlechtitelskou stanicí ale v Rakvicích hlásili cukernatost o více než patnáct stupňů nižší.

„Kvalita Ryzlinku vlašského byla o něco horší, André šlo naopak nahoru. Na to, jak dlouho byly hrozny ve vinohradu, je to přijatelné," pokračoval Průdek.

Zřejmě nejvíc hroznů ponechával vymrznout novosedelský vinař Petr Marcinčák. V neděli jeho zaměstnanci nastříhali kolem pěti tun Ryzlinku vlašského. „Už byly trochu seschlejší, ale jsem celkem spokojený," sdělil Marcinčák.

Kdo by chtěl víno z momentálně lisovaných hroznů ochutnat, musí vydržet nejméně do letošního podzimu či doby před vánočními svátky. A to ještě jak u které firmy. Vedení Révy Rakvice zatím doprodává „ledovku" z předchozích ročníků. Teprve nedávno zmizela poslední láhev stará devět let.

„Třeba z let 2012 nebo 2011 ještě ani neprodáváme. Na trhu máme ročník 2008 nebo 2010. Dosud prodáváme spíše starší vína," doplnil Průdek.

A cena? Podle Marcinčáka zůstane stejná jako v minulých letech, tedy kolem pěti set korun za láhev o obsahu dvou až tří deci. „Tady není pro zdražování prostor," podotkl novosedelský vinař.

Mezi firmy, které čekání na ledové vzdalo, bylo například Zemědělské družstvo Sedlec. „Hrozny už byly hodně sešlé, neměly nic, co by mohlo vymrznout," řekl místopředseda družstva Ctirad Králík.

Autor: Lukáš Ivánek, Břeclavský deník


 

Břeclavský deník * http://breclavsky.denik.cz

 

Foto © 2014 Archiv Břeclavského deníku

 

 

28-01-2014-BK