Menu
Městský úřad Velké Pavlovice Náměstí 9. května 700/40, 691 06  Velké Pavlovice tel: +420 519 428 101, e-mail: podatelna@velke-pavlovice.cz
Rozhledna - obrázek v záhlaví
Meruňky - obrázek v záhlaví
Víno - obrázek v záhlaví
Kostel - obrázek v záhlaví
Hody - obrázek v záhlaví
Sad - obrázek v záhlaví

Guláš na olivách? Delikatesa

Napsali o nás * Břeclavský deník, 7.4.2014 – Mistři kotlíku a vařečky, bratři Sokolové, uspokojují chuťové pohárky návštěvníků velkopavlovického výletu Jarní šlapka. Daří se jim to vyhlášeným gulášem a vynikající zelňačkou.

„Vařili jsme doma už den dopředu. Na sto porcí zelňačky jsme potřebovali sedm kilo zelí, dvě kila klobásků a taky uzeného. Stejné množství jsme dělali i guláše a tam došlo dvanáct kilo vepřového,“ vypráví starosta velkopavlovických sokolů Jana Václavková.

Účastníci Jarní šlapky končí sobotní procházku na rybářské baště. Tam je čeká posezení s občerstvením a domácí kapelou Colorado. Děti si kromě toho užívají zábavné úkoly a soutěže. „Je krátce po poledni a už nám zbývá jen deset porcí zelňačky a dvě porce guláše. Což je dobře,“ usmívá se náčelnice sokola a nabízí kolemjdoucím ještě koláčky.

Bratři Sokolové, jak se velkopavlovickému spolku říká, jsou proslulí svým gulášem i za hranicemi Břeclavska.

„Vloni v létě jsme v Doubravicích vyhráli první místo od odborné poroty za vepřový guláš na meruňkách. Na podzim v Předklášteří jsme byli první u odborné i veřejné poroty s vepřovým gulášem na švestkách,“ jmenuje Václavková úspěchy a doplňuje, že mají zkušenosti i s gulášem na olivách. „To byla taková specialita a delikatesa,“ tvrdí žena.

Zazářit v domácích podmínkách ale dosud nemohli. Ve městě proto uspořádají vůbec první Gulášfest. V kalendáři jej mají na desátého května.

„Uděláme ho společně s Ekocentrem Trkmanka na jeho dvoře. Chceme soutěžící z velkopavlovických spolků. Ale už se nám přihlásili třeba z Velkých Bílovic, Mikulova a Předklášteří,“ prozradila starostka Sokola.

Soutěžící se chopí vařeček od devíti hodin ráno a kolem půl dvanácté zasytí gulášem první návštěvníky. „U nás ho vaří a vydává kolem čtyř až šesti lidí. Na klasickém kotli to trvá tři hodiny,“ říká Václavková.

Pořadatelé počítají s celkem deseti kotli. Gulášoví fajnšmekři a zdatní jedlíci se tak mají na co těšit. „Dáme vstupné pro dospělé a všem soutěžícím tak zaplatíme suroviny na guláš. Chceme, aby přišly celé rodiny, takže děti budou mít vstup zdarma. Chystáme také soutěže a další překvapení,“ zve žena.

Autor: Tereza Hunkařová, Břeclavský deník


 

Velkopavlovičtí Sokolové s bravurou vládnou vařečce a kotlíku,
umí uvařit vynikající guláš i zelňačku!

 

Foto © 2014 Karolína Bártová

 

 

07-04-2014-BK